ROZRZĄD w 1.8 20v

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fryta
    Classic
    • 2009
    • 4

ROZRZĄD w 1.8 20v

westwi78, a co ze znakiem B1?
    Nic, jeśli nie znajduje się na drodze publicznej lub strefie zamieszkania.
    To jest "znak" ustanowiony przez właściciela prywatnego terenu, nie ma od znaczenia prawnego dla Ciebie. Inna sprawa że może tam ktoś wyznaczyć na przykład że za 15 minut postoju 100 pln, ale egzekwowanie tego jest już w sferze prawa cywilnego.
    W każdym razie mandatu tutaj nie ma za co dostać (ba upartego zastawienie drogi pożarowej gdyby w ogóle ktoś na siłę b się miał czepiać) .
  • kogito9
    Classic
    • 2008
    • 11

ROZRZĄD w 1.8 20v

Witam co ile tyśwymienia sie rozrząd w 1.8 20v??
    Pytam bo przeczytałem w jakiejś gazeci że co 180 tyś
    Czy to prawda!!

Komentarz

• orzus
      Drive
      • 2008
      • 59

rok 96-06 1,8 T AGN, AGU,ARX, ARZ, AUM, AUQ wymiana paska rozrządu - najpierw przy 90 tys, nastepnie co 30 tys sprawdzić (w razie potrzeby wymienić) co 180 tys wymienic całość - pasek i rolke napinacza .Tak wg ksiazki serwisowej. Ja jednak wymienilem całość bez pompy wody po 60 tys. Jednak jesli chodzi o sprawdzanie po 30 tys to mysle ze jest to zabezpieczenie serwisowe w przypadku wczesniejszego zuzycia - w zaleznosci od stylu jazdy

Komentarz

• r2r
        RS
        • 2008
        • 4720
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przy przebiegu 100tyś wymieniłem sam pasek, a przy przebiegu 190tyś, wymieniłem pasek z rolką i pompą. Myśle że to w miare trzeźwe podejście. Przy 280tyś. znowu wymienię pasek, a przy 370tyś. znowu komplet. Wiem że dojeżdżę...
        Artur

Komentarz

• orzus
          Drive
          • 2008
          • 59

Zamieszczone przez r2r
          Wiem że dojeżdżę...
          pod warunkiem, ze pasek nie zestarzeje sie, ponieważ nie musi on sie "zmęczyć" przebiegiem a moze popękac ze starości...

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4720
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

U mnie kilometry leca w takim tempie że pasek nie ma szans siedzieć w silniku dłużej niż rok.
            Artur

Komentarz

• rekin
              Rider
              • 2008
              • 398

Zamieszczone przez orzus
              rok 96-06 1,8 T AGN, AGU,ARX, ARZ, AUM, AUQ wymiana paska rozrządu - najpierw przy 90 tys, nastepnie co 30 tys sprawdzić (w razie potrzeby wymienić) co 180 tys wymienic całość - pasek i rolke napinacza .Tak wg ksiazki serwisowej. Ja jednak wymienilem całość bez pompy wody po 60 tys. Jednak jesli chodzi o sprawdzanie po 30 tys to mysle ze jest to zabezpieczenie serwisowe w przypadku wczesniejszego zuzycia - w zaleznosci od stylu jazdy
              u mnie ASO wymieniało pasek przy 125 tys więc teraz sądzę, że następna wymiana będzie przy 250 tys.

r2r dla mnie jest to bezsensowne podejście do sprawy.....
              W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4720
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Stała liczba kilometrów między wymianami, i z reguły niecałe 100000km. robione w roku.......
                rekin, jakie jest zatem według Ciebie "nie bezsensowne"???
                Bo rozumiem że jak zauważysz ślady spracowania na swoim pasku po 47 kilometrach od wymiany to wołasz lawetę i odpowadzasz do ASO na ponowną wymianę, czy jak??? Bo nie wiem, oświeć sensownością...
                Artur

Komentarz

• Bogdan
                  Classic
                  • 2007
                  • 2

Producent zaleca pierwsza wymiane całego rozrzadu (pasek, rolka, napinacz, pompa wodna) przy 120tys.km. nastepne wymiany co 90 tys km max. Umnie w 1,8 20VTurbo AGU musiałem zmienic rozrzad po 100 tys.km poniewaz rozpadł sie plastikowy wirnik pompy wodnej, ale oprócz tego, ze rosła temperatura nic wiecej sie nie stało i całe szczęscie.rozrzad wymienilem sam i musze powiedziec, ze wymienia się calkiem przyjemnie.

Komentarz

Pracuję...